Wat leer je bij korfbal?

Korfbal is meer dan alleen de bal door de mand gooien. De vele kortdurende explosieve acties zoals springen en sprinten vereisen een goed uithoudingsvermogen. Ook is het veld klein en mag je niet lopen met de bal. Je moet dus constant samenspelen en door middel van verschillende beweegstijlen vrij zien te komen van je tegenstander. Na een wedstrijd heb je flink wat kilometers in de benen. Vergis je niet!

Korfbal is ook een tactische sport waarbij interactie en samenwerking centraal staat. Communicatie en motivatie spelen hierin een grote rol. Een korfbalwedstrijd is een sociale bezigheid en win of verlies je niet in je eentje. Het is een spel waarbij je moet samenwerken in een team om een zo goed mogelijke prestatie te leveren. Lukt het om een goede prestatie te behalen dan win je samen. Lukt het niet, dan verlies je ook samen.

Tijdens het trainen en het spelen van de wedstrijden worden deze vaardigheden je bewust dan wel onbewust aangeleerd. Van veel van deze vaardigheden heb je ook profijt in je dagelijkse leven, op school en op je werk.

Vooral voor jonge kinderen heeft een balsport als korfbal ook een positieve invloed op zijn of haar motorische ontwikkeling. Gooien en vangen, het hardlopen, de verschillende bewegingen en de oog hand coördinatie bevorderen de samenwerking tussen linker en rechter hersenhelften.