Nieuws

Middelkoop de koele matchwinner

Middelkoop de koele matchwinner!

ENKHUIZEN – ’Sander, Sander, Sander’, roepen de spelers van DTS een paar minuten na afloop van de 12-11 gewonnen wedstrijd tegen Pallas. Sander is Sander Middelkoop, de gevierde man deze zaterdagmiddag. In de allerlaatste minuut bezorgt de korfballer zijn team de winst.
Door Matthijs Stapel – 27-11-2016, 17:15 (Update 27-11-2016, 17:15)
D

e scheidsrechter steekt met zijn rechterhand één vinger in de lucht ten teken dat de laatste minuut loopt. Er staat een 11-11 stand op het scorebord. DTS is nog volop in de race om in eigen huis Pallas te verslaan en dat is net zoveel de verdienste van de Enkhuizers als van de bezoekers.

De eerste helft is goed: beide ploegen spelen energiek en de doelpunten vallen over en weer. Aan de kant van DTS laat vooral Jhonny Keesman zien dat hij scorend vermogen bezit; de één na de andere bal vliegt vanuit zijn handen door de korf.

Met een 7-7 stand zoeken beide teams de kleedkamers op. Een licht teleurstellende stand voor coach Erik de Vries, zo verklaart hij na afloop. ,,Ik vond ons de betere ploeg in de eerste helft. We vergeten alleen onszelf te belonen.’’

In de tweede helft wordt het niveau aan beide kanten snel minder. Er sluipen zowel bij DTS als bij Pallas veel slordigheden in het spel. Open kansen worden gemist en er wordt aan weerszijde veel balverlies geleden.

De Vries ziet het van de kant met ongenoegen aan. Hij is pas kort coach van DTS, dat na het veldseizoen brak met Qruun Lely. ,,Als coach begin je het liefst in augustus om dan langzaam wat op te bouwen. Nu kost het gewoon een paar weken tot je elkaar begrijpt. Voordat zij weten wat ik wil en ik weet wat zij kunnen. Dat maakt het lastig’’

Het is terug te zien in de resultaten. DTS is na twee speelronden nog zonder punten en laat het steeds in de tweede helft liggen. Dat lijkt ook nu te gebeuren.

Met nog zes minuten op de klok staat DTS met 9-11 achter. Niets wijst erop dat het die stand nog gaat ombuigen. Daar worden simpelweg teveel kansen gemist. Het is echter Keesman die met twee schoten zijn team terugbrengt naast Pallas. Een gelijkspel lijkt dan het hoogst haalbare voor DTS.

Met nog twee minuten op de klok komt Middelkoop in het veld. De hele wedstrijd heeft hij vanaf de kant toe moeten kijken hoe zijn teamgenoten worstelen om punten te scoren.

Dan breekt de laatste minuut aan. De scheidsrechter heeft zijn hand inmiddels laten zaken. Pallas speelt een lange aanval, die hopeloos mislukt. DTS verovert de bal. De verdediging van Pallas staat niet goed te dekken, waardoor Middelkoop in het aanvalsvak compleet vrij staat. Met zijn hakken bijna tegen de zijlijn aan recht voor de korf krijgt hij de bal. Hij mikt, springt een klein beetje op en lost zijn eerste schot van de wedstrijd. De bal kust de rand van de korf en valt naar beneden.

Er klinkt luid gejuich, maar Middelkoop oogt koel. In de resterende tijd probeert Pallas nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar het is kansloos.

,,Eigenlijk zijn dit de aller lekkerste overwinningen’’, lacht De Vries na afloop breeduit.

DTS-Pallas 12-11.

15267588_1126756494104181_1964946276732136600_n