In memoriam

Piet Mantel (1941-2016)
Piet Mantel

In memoriam Piet Mantel (1941-2016)

Zaterdag 3 september kregen we het schokkende nieuws te horen dat onze Piet na een slopend ziekbed is overleden. Hoewel hij al ziek was sinds mei vorig jaar, klonken de woorden uit zijn mond eerst nog hoopvol. In juni van dit jaar bleek echter dat de chemokuren een te zware belasting voor Piet waren en dat ze niet meer aansloegen waarna zijn toestand snel verslechterde. De kanker had zich over zijn hele lichaam verspreid en een goede afloop was daarmee uitgesloten. Net voor het begin van de wedstrijd van DTS 1 kregen we het bericht dat Piet de strijd verloren had en overleden was; juist op de dag dat alle DTS -teams gewonnen hadden.

Piet was een op-en-top DTS-er. In 1954 is hij op 13-jarige leeftijd bij de vereniging gekomen die mede door broer Jan was opgericht. Eerder kon niet want vroeger waren er nog geen pupillen. Broer Booi was toen ook al lid van DTS. In het begin was het alleen nog maar spelen in de diverse teams en daarnaast meehelpen bij al de acties die DTS organiseerde om geld binnen te krijgen. Het spelen ging hem goed af. Al snel schoof Piet door naar het eerste team van DTS waar hij een vaste kracht was tot eind 70-er jaren. In de oude krantenverslagen kom je heel veel zijn naam tegen: Piet scoorde veel en gemakkelijk. Vooral de wedstrijden tegen Asonia (Andijk) en HCSC (Den Helder) waren vaak bloedstollend. Tegen tegenstanders als Arnold Vriend en Cor Jan Gutter werd het onderste uit de kan gehaald om te winnen.  Het bijzondere was dat hij ook DTS 1 trainde (samen met broer Booi).

DTS was in die tijd niet alleen een korfbalvereniging maar er werd ook getafeltennist en gevolleybald. Daarnaast was er nog een afdeling toneel die elk jaar een uitvoering gaf in de oude Doelen. Piet hield het echter bij korfballen hoewel hij bij het 25-jarig bestaan van DTS samen met Piet Lebbing een conference over “De rechter en de stotteraar” op het podium bracht.

Al snel zien we Piet zijn naam verschijnen bij de commissies en in het bestuurswerk. Hij bekleedde bijna alle functies binnen DTS tot voorzitter aan toe. Dit laatste tot 1978 waarna Jaap de Vries de voorzittershamer overnam. Piet is bij dit afscheid benoemd tot erelid van DTS en hij kreeg een zilveren insigne met oorkonde namens het KNKV voor zijn staat van dienst. Tijdens zijn voorzitterschap kwam DTS, zowel wat ledental als wat niveau betreft, tot grote bloei. Een actief bestuur deed DTS groeien tot bijna 150 leden en er werd met liefst 12 teams in de microcompetitie ingeschreven. Piet speelde zelf, was scheidsrechter, gaf trainingen en coachte teams. Nooit te beroerd om daarnaast nog een taak op zich te nemen. Aan vele commissies heeft hij zijn steentje bij gedragen. De ene keer stond hij achter de bar namens de kantinecommissie, de andere keer was hij actief in de technische commissie of bij de recreanten. Na zijn vertrek als voorzitter kon je ook altijd een beroep op hem doen. Vooral kortstondige, ad-hoc taken waren hem op het lijf geschreven. Vele jubilea van DTS zijn onder zijn leiding georganiseerd. Gezelligheid binnen de vereniging stond bij Piet hoog in het vaandel. In 2007 werd hij (samen met Booi) onderscheiden met de gouden gemeentespeld voor zijn jarenlange inzet voor DTS.

Tot zijn 70-ste is Piet actief geweest bij de recreanten. Hij trainde hen en speelde nog graag een wedstrijdje mee tijdens de toernooien maar vooral het gezellig “nazitten” was hem dierbaar. Hierbij waren vooral het enthousiasme voor zijn “cluppie” en zijn positieve blik over het wel en wee binnen de vereniging opvallend. Tot afgelopen voorjaar bleef Piet een trouw bezoeker van de wedstrijden van DTS1. In april is de eerste ledenvergadering gehouden waarbij hij niet meer aanwezig was.

DTS heeft veel te danken aan Piet. We mogen dit nooit vergeten. Voortaan moeten we hem definitief missen langs de lijn en op de tribune.

Piet, bedankt voor alles wat je voor DTS gedaan hebt.

We wensen allen die achter blijven heel veel sterkte

Namens het bestuur en de gehele vereniging,

Kees van Dijk, voorzitter.