Nederland wereldkampioen korfbal

Nederland wereldkampioen korfbal

Oranje heeft de negende wereldtitel binnen, maar het moest daarvoor verschrikkelijk diep gaan tegen aartsrivaal België. Pas diep in de tweede helft, in een kolkende Lotto Arena, schudde Nederland het thuisland van zich af: 18-27.

Door: Niels van Marle (@Nielshh)
Foto: Marco Spelten, korfbalfoto.nl

De spanning in de Lotto Arena was voor de wedstrijd al enorm. Nog voor koning Filip van België zijn entree maakte, ontplofte de hal al, waar de Belgische fans uiteraard de overhand hadden. Toen de koning zijn entree maakte in de arena, ging de sfeer nog even een stapje omhoog. Hij werd voorgesteld aan beide teams door de aanvoerders Tim Bakker en Davor Duronjic, waarna de finale kon beginnen.

Die begon voor België op ideale wijze, want Nikki Schilders prikte direct raak uit een vrije bal. Het antwoord van Oranje – overigens spelend in het zwart, omdat België als thuisland in het rood gekleed ging – kwam vlot via Richard Kunst.

Daarna ontspon zich een gevecht van jewelste. Even leek Nederland bij 3-6 de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar twee Belgische strafworpen (Nick Janssens en Jesse de Bremaeker) zorgden voor aansluiting, gevolgd door de gelijkmaker van De Bremaeker. Nederland zette in de fase die volgde wel telkens als eerste een treffer op het scorebord, maar België afschudden slaagde geen moment.

Scheidsrechter Dean Woods had het zwaar in zijn eerste grote finale en trok geel voor Mick Snel en Duronjic na een klein opstootje. Nederland ergerde zich soms teveel aan wat de Engelsman allemaal toeliet en niet zag. België trok ook alle registers open, wat betreft fysieke duels, spel vertragen en onrust creëren in het Nederlandse spel.

Bij rust was de marge miniem, met 11-13, waarna Richard Kunst bij de start van de tweede helft direct voor 11-14 zorgde. Dat gaf wat lucht, al zorgde Nikki Schilders op 13-15 dankzij een slim gelopen screen wel voor 14-15. Nederland antwoordde direct via de dames: twee keer Marjolijn Kroon, eenmaal Celeste Split.

Maar rustig werd het Nederlandse spel nooit. De spanning was duidelijk ook bij Oranje doorgedrongen. Totdat Richard Kunst twaalf minuten voor tijd voor 15-19 zorgde. Daarna liep Nederland eindelijk wat verder weg en bij 16-22 konden de laatste minuten vrijwel zorgeloos uitgespeeld worden.

De Belgische fans hielden de moed – en de sfeer, ook dat zeker – er nog wel in, maar in het veld waren de verhoudingen inmiddels duidelijk. Het gaf Wim Scholtmeijer ook de kans om, bij 18-25, al zijn wisselspelers een paar minuten WK-finale te gunnen. Daarna barste het feest in het Oranje-kamp los, terwijl de Belgische aanhang – zeer terecht – de eigen ploeg een groot applaus gunde.

Opstelling Nederland
Aanval: Mick Snel (1), Richard Kunst (8), Marjolijn Kroon (6), Mirjam Maltha.
Verdediging: Tim Bakker (2), Laurens Leeuwenhoek (4), Suzanne Struik (2), Celeste Split (2).
Wissels: Erwin Zwart (1), Friso Boode (1), Danny den Dunnen, Nick Pikaar, Barbara Brouwer, Jet Hendriks, Lara Boonstoppel, Nadhie den Dunnen.

Opstelling België
Aanval: Jesse de Bremaeker, Davor Duronjic, Karen van Camp, Shiara Driesen.
Verdediging: Nick Janssens, Jari Hardies, Patty Peeters, Nikki Schilders.

bron: http://www.nlkorfbal.nl/